Kosttillskott

tillskottFörst och främst vill jag nämna att alla tillskott jag rekommenderar både här och i kontaktformuläret endast kommer från MM Sports och är av märket Body-Science. Dessa tillskott är de enda jag använder, litar på och kan stå rakryggad bakom. Svensk Kvalité till ett pris du inte hittar någon annanstans. Vinnare av Prisjakt.se nöjdaste kundgaranti.

Nu har du kanske blivit varm i kläderna och känner att du behärskar din styrketräning och även din kosthållning så bra att du är redo att läsa på om kosttillskott. Låt mig först ge dig ett mycket viktigt tips: Kosttillskott är ej att jämföra med riktig kost, därav namnet ”tillskott”. Det innebär att det ger en extra skjuts på din kost, den sista lilla detaljen som behövs när du är 100% seriös med din träning.

Jag själv började med mitt första kosttillskott efter att jag tränat på gym i 2 år. Jag hade just fyllt 18 år och gick till den lokala butiken med en erfaren, tävlande kroppsbyggare för att kolla på vad som fanns. De flesta brukar börja med ett vanligt Whey protein-tillskott och som det låter handlar det om ett tillskott av protein. Detta kan vara bra att ta innan eller efter träningen för att kroppen ska ta åt sig proteinet supersnabbt istället för att smälta kycklingfilén i flera timmar. Jag själv började faktiskt med Kreatin Monohydrat. Kreatin finns naturligt i fisk, kött och fågel, men i så pass

liten mängd att det inte ger någon större effekt. Men i och med tillskottet får man i sig en tillräcklig mängd för att

det ska ge en styrkehöjande effekt. Man brukar tala om ca 2 extra repetitioner per set. Jag märker av en viss ökning av styrk

a och framförallt ett bättre ”tryck” i musklerna under mina träningspass när jag äter Kreatin-tillskott. Detta beror på att kreatinet drar åt sig vätska och man kan lägga på sig drygt 2kg extra vätska under tiden man äter tillskottet och när man slutat försvinner vätskan på någon vecka.

Här nedan lägger jag in några vanliga kosttillskott som jag kan kalla ”bas-tillskott”.

Whey protein
Ett snabbverkande proteintillskott, perfekt innan och efter träning för maximal återhämtning.
Kreatin Monohydrat
Ett tillskott med styrkeökning som effekt. En ökning på ca 2 repetitioner per set. Har en laddningsfas i början på 5 dagar där du tar 4 skopor. Efter det endast 1 skopa per dag.
Multivitamin
Ett tillskott med de viktigaste vitaminerna och mineralerna som kroppen kan tänkas behöva. Detta är viktigt speciellt som hårt tränande individ för att hålla immunförsvaret intakt.
C-Vitamin
C-Vitamin finns i många citrusfrukter, men om du får i dig t.ex. en citrusfrukt per dag är det enkelt att få i sig via tillskott istället.
Omega 3
Ett tillskott av det viktiga omega 3 fettet som hjälper till att hålla dig frisk, är bra för hjärtat och hjärnan. Finns annars i fet fisk som lax.
Koffein
De dagar du är trött och inte känner för att träna kan det vara en god idé att få i sig koffein som verkar uppiggande. Koffein finns både som tillskott men även i den vanliga drycken Kaffe.
D-Vitamin
Detta tillskott är essentiellt för välmåendet hos oss som bor i norden då vi inte får i oss D-Vitamin under vinterhalvåret.

Mer info?

Vad kul att du kommit så långt i ditt tränande att du börjar titta vidare på tillskott! Vill du ha mer tips och information kring fler kosttillskott än dessa ”Bas-Tillskott”? Gå in på kontaktfliken på menyn längst uppe på sidan och hör av dig till mig.

MVH David ”Major Guns” Sävenberg