Om Bodybuilding

mroOm man funderar på vad kroppskultur eller bodybuilding egentligen är, så är det verkligen inte konstigt. Det är nästan så att jag själv funderar på det än trots 4 tävlingar gjorda och fler på gång! Bodybuilding är en bedömningssport där man har en domarpanel som via en viss standard går efter vad som anses vara finast/mest symmetriskt/massivast och ”hårdast” (minst kroppsfett). Detta är i allra högsta grad en subjektiv sport där domare i vissa fall kan se attribut på olika sätt. Dock märker man ofta ett mönster i vad domarna anser vara ”bäst” och mest ”perfekt”. Den personen som besitter dessa attribut slutar oftast som segrare.

Inom kroppsbyggningen och dess utövare/f.d-utövare finner vi många kända namn. De mest kända kroppsbyggarna genom tiderna är Arnold Schwarzenegger, Lou Ferrigno, Lee Haney, Dorian Yates, Kevin Levrone, Shawn Ray, Ronnie Coleman, Jay Cutler och för stunden regerande Mr. Olympia Phillip ”Phil” Heath.ronnie-coleman-12

Det finns kanske de som inte har någon aning om vad Mr. Olympia är? Självklart finns det de som inte vet det! Mr Olympia kan beskrivas som de olympiska spelen fast för kroppsbyggare. Toppen av världens bästa manliga bodybuilders möts för att avgöra vem som är den mest massiva, rippade, symmetriska och bäst poserande atleten på jordens yta. (Efter att jag korrekturläst denna text kan jag inte undgå att tycka det låter otroligt ointressant lol!)

haney-fdb-olympia-e1418685305981Precis som på alla andra bodybuildingtävlingar så har dessa utövare under många veckors/månaders tid dietat på extremt hårda dieter, undgått att äta ett enda fusk-mål (om det inte var inplanerat) och tränat hårdare och seriösare än någon gång tidigare. Det handlar inte bara om styrketräning på lågt energiintag, utan även om konditionsträning för att öka på kroppens förbränning. Denna typ av extrem träning inför en tävling innebär stor stress för kropp och knopp, att inte få den energi som krävs men ändå träna hårdare än någon gång annars på året. Magen kurrar när man lägger sig på kvällen och då man vaknar på morgonen är det många som går ut på förbränningsträning. (innan frukost!) Lägg då därtill att du absolut, under inga omständigheter ens får smaka på en liten godisbit under denna långa tid. Detta om något säger en hel del om varför inte vem som helst kan bli en (bra) tävlande kroppsbyggare. Du måste med andra ord tycka om att ”känna att du lever” så att säga.